Душно. Венерина мухоловка, щось прожувавши, ні-ні та й бовкне, як треба жити її сусідці: «Квітнеш, дурненька. Тобі й не сниться, скільки сумного, брудного, злого поза гарненьким твоїм вазоном... Бджоли, метелики... Де їх носить? Світ – це нахабні глузливі оси, сірі мурахи, і мухи, мухи!.. Люди ж – безжалісні, мов посуха, наміром – світлі, врожаєм – темні. Владно помацавши цвіт приємний, хто твій тонкий аромат оцінить? З ним дуже легко піти на сіно. Втім, навіть просто включи уяву – скаже господар: «Візьму й поставлю квітку на вулиці. А, набридла» – що ти зумієш? Ридати ридма? Що будеш їсти і звідки – пити? Як відбиратимеш в інших квітів місце і сонце?.. Отож, принцесо. Дякуй мені за корисний внесок в надто розніжений твій світогляд. Вчися у мене: роби, що роблять сильні та хижі, бо їм не всунеш палець до роту. Кусай, красуне! Вироби в себе кислотні звички, плюйся – і житимеш майже вічно!..» ...Після таких от просвіт-сеансів добрий господар підійде вранці до підвіконня – і тут же скрикне: незадоволення неприкрите квітка висока, зеленострунна всім гордим виглядом демонструє, ніби отрутою обпікає... Знову – питання, важке мов камінь: що ж за дошкульна їдка ідея мучить улюблену орхідею?..
наміром – світлі, врожаєм – темні.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!