Я загубилась в цьому листопаді, заблукала.
Чого хотіла я від осені й чекала?
Мов та пташина, що у вирій припізнилась,
Я заблукала в цьому листопаді, загубилась.
Чого чекала я від осені, чого хотіла?
Листком пожовклим у життя твоє влетіла,
Тобі коханою і рідною не стала…
Чого хотіла я від осені, чого чекала?
Я загубилась в цьому листопаді, заблукала.
В твоїй душі тепла дарма я так шукала.
Дощем печальним у вікно до тебе билась,
Та заблукала в цьому листопаді, загубилась.
Чого чекала я від осені, чого хотіла?
Твоя любов з птахами в вирій відлетіла,
Моя сумним зів’ялим листячком упала
Та й загубилась в цьому листопаді, заблукала…
12.10.2011
Вірш вийшов нудний?))
Сподіваюся, ви знаєте, що дієслівні рими - це, м’яко кажучи, поганий смак.
Адже майже всі дієслова можна без зусиль заримувати) а ви, судячи, наприклад, по "потім буде осінь", вмієте писати набагато краще.
І, будь ласка, зверніть увагу на 5-й, 13й рядки - мені здається, у них порушений ритм.
Так, Koterina, я знаю про нелюбов до дієслівних рим, хоча й не поділяю її на 100%. Тоді будь-яку граматичну (в т. ч. й іменникову, й прикметникову) треба вважати ознакою поганого смаку. Але про них чомусь не так багато говорять, як про дієслівні, а серед них аж ніяк не менше сірих і нудних. Тому в деяких випадках, коли мені говорять про дієслівні рими, я "брикаюся"))
Це я не у свій захист, не подумайте)) Намагаюсь уникати не лише дієслівних, але й інших граматичних теж.А цей вірш спеціально (на спір з одним знайомим) писала лише дієслівними, ще й перші два рядки першої строфи повторювала спеціально.
Ритм справді трохи порушений. Але на вірш написано музику, композитор сказав, що не критично, тому я знаю, бачу, чую - погоджуюся з Вами - але поки що залишаю як є.
Дякую Вам. Довго думала, виставляти чи ні. І знала, що саме до рим буде найбільше претензій))Але мені справді цікаві і важливі будь-які думки щодо цього вірша, як "за", так і "проти", і саме через його рими. Тому я Вам щиро вдячна)
Вважаю, можна написати взагалі без рим - білий вірш, але якщо вміло використати інші художні засоби, вийде цікаво, тут цього не побачила.
Це так, до слова))
А що вірш - не шедевр, то я з Вами цілком згодна)