…Сплять на столі пиріжки пухкенькі, мліє компот у дзвенячій формі. Вміло ховаючи сум, старенька тепло говорить по телефону: «Доля – то жінка: слабка, маніжна, з приводу щастя примхує здавна. Я ж, синку, скоро піду – мені вже на кладовищі прогули ставлять, час – не вода, не стоїть в барильцях, важкість і втомленість ним не знімеш… Ти, синку, звісно, працюй, барися, і, як-то кажеш, підтримуй імідж, втім, я прошу – забігай частіше, хоч би всього на одну розмову…» Син – на роботі. Ні граму тиші, вухам терпенним немає схову: там – автотранспорт повзе громіздко, там – засідає шановне п’янство, там – сперечаються вищі мізки, що всім на голову ще нап’ясти. Серцю для того, щоб защеміти, досить найменшого злого факту (лікар сказав, що воно щомиті грається в хованки від інфаркту), зчавлене вікнами світло з неба бризкає в очі лимонним соком... Всохла не думка – сама потреба в думці про вічне та про високе, лиш у вечірніх димах патлатих раптом видіння чудне нахлине – ніби здаля як ніколи мати кличе пронизливо: «Сину, сину…» …Збори до матері. Ні, до мами… Пам'ять картинки з дитинства дражнять… Ось вже видніється за домами дім найпривітніший, любий, справжній… Ось вже і двері, обійми, сльози, кухня затишна, кімнатка мила. Всі турбування ще на порозі начисто хвиля покою змила, тільки годинник тривожно шаркне, зчувши, як ріжуть повітря здобне: «Мамо, на кухні щось надто жарко. Я у кімнаті посиджу.» – «Добре...» …Далі – змальована вище доля, мабуть, помстилася за образу. Мати зібрала усе до столу, радо за гостем пішла – й одразу світло в очах невблаганно згризла чорна трагедія без прологу: ніби дрімаючи, син у кріслі вже полетів розмовляти з Богом…
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все комментарии:
Анна, я читала, замерев. Вся мурашками покрылась - так по-настоящему всё написано. Вот это место особенно зацепило: "Всохла не думка – сама потреба в думці про вічне та про високе" - готовый афоризм. Я - ваша давняя поклонница.
Галья, спасибо большое! Это взаимно, мне тоже нравится Вас читать:);) Жалко и немного неловко в подобных ситуациях тяжёлых тем так говорить, но я очень рада, что Вы прочувствовали настоящесть переданого и поняли его... Не приведи Господь, как говорится, ни в каких версиях.
Сказала бы "не плачьте", но мне и самой его тяжело читать вслух, вот такое получилось - увы, позитива в настроение не добавить. Не говорили) Спасибо, очень приятно! А дочь тоже пишет, или просто "в сочувствующих" маме и Ко?:)
Знаете, Анна, Вы сумели донести до читателя те чувства, которые испытывали при написании стиха, вот и получилось так живо. А если самой бывает тяжело читать, значит пережили /приняли близко к сердцу тему. Рада за Вас - это удачный стих.
PS: слушайте, так Вы со Львова? Где-то зацепилась глазом))) Мова у Вас чиста українська, пахне Львівщиною.
Я - ваша давняя поклонница.
Жалко и немного неловко в подобных ситуациях тяжёлых тем так говорить, но я очень рада, что Вы прочувствовали настоящесть переданого и поняли его... Не приведи Господь, как говорится, ни в каких версиях.
ПыСы: а я Вам говорила, что дочь обожает ваши стихи и узнает уже Вас, когда я ей читаю, не называя автора? Вот, говорю)
Не говорили) Спасибо, очень приятно! А дочь тоже пишет, или просто "в сочувствующих" маме и Ко?:)
А почему в стол?
Рада за Вас - это удачный стих.
PS: слушайте, так Вы со Львова? Где-то зацепилась глазом)))
Мова у Вас чиста українська, пахне Львівщиною.